הנהלת טסלה אמרה לעובדים ביום שני כי הפיטורים האחרונים – שגרמו למחלקות מסוימות ב-20% ואף פגעו בביצועים גבוהים – נבעו בעיקר מביצועים פיננסיים גרועים, אמר מקור שמכיר את הנושא ל-TechCrunch.
הפיטורים הוכרזו לעובדים רק שבוע לפני שטסלה אמורה לדווח על רווחיה ברבעון הראשון. המהלך מגיע כאשר טסלה ראתה את שולי הרווח שלה מצומצמים במהלך הרבעונים האחרונים, תוצאה של מלחמת מחירי EV שנמשכה לפחות שנה. החברה סיפקה שיא של 1.81 מיליון כלי רכב בשנת 2023. השוליים שלה, לעומת זאת, ספגו מכה לאחר שטסלה הורידה שוב ושוב את המחירים במטרה להגביר את המכירות ולהפחית את התחרות.
טסלה הודיעה לעובדים שיותר מ-10%, או כ-14,000 עובדים, יפוטרו ברחבי הארגון הגלובלי שיש לו פעילות בארצות הברית, אירופה וסין. ב הגשה רגולטורית, טסלה התייחסה לפיטורים כאל "ארגון מחדש של החברה". הפיטורים, שהשפיעו על העובדים בכל המחלקות ורמות הוותק, נעשו כדי להפחית עלויות ולהגדיל את הפרודוקטיביות כדי להתכונן ל"שלב הבא של הצמיחה שלו", כך לפי אימייל פנימי מהמנכ"ל אילון מאסק ש-TechCrunch צפה בו.
ביצועים גבוהים גם חתכו
רבים מהעובדים שפוטרו היו בעלי ביצועים גבוהים, לפי שני מקורות ששוחחו עם TechCrunch בעילום שם. מקור אחד הביע זעזוע ממספר העובדים המוכשרים שנחתכו וציין שרבים מהנפגעים עובדים על פרויקטים שירדו יותר ברשימת העדיפויות של טסלה. המקור סירב לציין אילו פרויקטים.
חלק מהמחלקות ראו פיטורים מעבר ל-10% המתוארים בדוא"ל כלל החברה, על פי מקורות. מנהל אחד אמר ל-TechCrunch ש-20% מהעובדים שלהם קוצצו.
"איבדתי 20% מהקבוצה שלי, גם כמה שחקנים ממש טובים", הם אמרו.
הטלטלה מגיעה גם כאשר מאסק ממשיך לכופף את מסלול החברה לעבר בניית מכוניות בנהיגה עצמית מלאה. טסלה ביטלה לאחרונה את התוכניות לבניית רכב חשמלי בעלות נמוכה יותר שתתחיל בסביבות 25,000 דולר, ובמקום זאת בחרה להשתמש בפלטפורמה הבסיסית שפותחה כדי להניע מנוע רובוטי לכאורה, שלפי מאסק יגיע לאקרנים ב-8 באוגוסט.
מאסק ניסה בעבר לתעדף את פרויקט הרכב הייעודי של רובוטקסי, לפי הביוגרף שלו, וולטר איזקסון. בשנת 2022, הוא אמר לעובדים שהוא רוצה "רובוטקסי נקי" ללא הגה או דוושות. המעצב הראשי של טסלה פרנץ פון הולצהאוזן וסמנכ"ל ההנדסה לארס מורבי המשיכו להפעיל את פרויקט ה-EV הזול בסתר ובסופו של דבר שכנעו אותו לעשות את שניהם – כלומר, עד בשבוע שעבר, כאשר דווח כי מאסק שינה את דעתו.
בכירים עוזבים
שני בכירים בעלי פרופיל גבוה – דרו באגלינו, סמנכ"ל הכוח והאנרגיה של טסלה, ורוהן פאטל, סמנכ"ל המדיניות הציבורית והפיתוח העסקי – עזבו גם הם את החברה.
פאטל אמר ל-TechCrunch שהוא החליט ביום ראשון בערב לעזוב את טסלה בגלל "(ב) שינויים כלליים" בחברה. פאטל, שקיים קשר קבוע עם לקוחות ומעריצי טסלה ב-X בחודשים האחרונים, סירב להיות ספציפי. הוא ציין בהודעה ש"עדיף לי לא לשער". "טסלה הולכת להיות חזקה מתמיד, ושינוי הוא טוב", הוסיף.
באגלינו אמר ל-TechCrunch שאחרי 18 שנים הגיע הזמן לעזוב את טסלה. "אני מרגיש טוב עם ההשפעה שהצלחתי להשיג, צוות המנהיגות שלי חזק, עסקי האנרגיה שאני אחראי עליהם מצליחים, וכו'", כתב בהודעה ל-TechCrunch.
"בגלינו הייתה אחראית על כוננים ופרויקטים חדשים של סוללות, ויש תחושה שאין הרבה חדשנות שהיא בת קיימא בשלב זה, וזו כנראה הסיבה שבגלינו עוזבת", סנדיפ ראו, ראש מחלקת המחקר בלונדון- חברת שירותים פיננסיים מבוססת Leverage Shares, תיאורטית בראיון עם TechCrunch.
עזיבתו של באגלינו מגיעה חודשים ספורים לאחר שסמנכ"ל הכספים הקודם של טסלה, זכרי קירקהורן, התפטר. בינואר, מאסק פרסם ב-Xלשעבר טוויטר, שהוא ירצה לקבל שליטה של כ-25% מהקולות בטסלה כדי להתמקד יותר בחברה, ולא בחברות אחרות שלו, ולעזור ליצרנית EV להפוך למובילה בתחום הבינה המלאכותית והרובוטיקה.
מאמר זה עודכן כך שיכלול מידע מתיק רגולטורי המתייחס לפיטורים כ"ארגון מחדש".