קדחת הנילוס באזור המרכז: שלושה חולים מאושפזים, שניים במצב קשה רוב המטופלים הם מבוגרים המתגוררים בצפון תל אביב. המחלה עלולה לגרום לפגיעה נוירולוגית שמתבטאת בבלבול וחוסר הבנה. במשרד להגנת הסביבה מרגיעים: "לא מדובר בהתפרצות חריגה, בכל שנה יש כמה מקרים". שלושה חולים, בהם שניים במצב קשה הסובלים מפגיעה נוירולוגית, מאושפזים בבתי החולים עקב מקרים של קדחת הנילוס. עד היום (שני) הגיעו לבית החולים איכילוב חמישה מקרים תוך שבועיים, כשהמטופלים בני למעלה מ-60 ומתגוררים בצפון תל אביב, באזור המשתלה ורמת החייל. הנחת בית החולים היא כי באזור יש יתושים נגועים ושיש להדבירם. המקרים נחשבים לחריגים, והם לא נראו לפני זה בבית החולים. החולים הנגועים במחלה הם אנשים המוגדרים בריאים, ללא מחלות רקע משמעותיות. הקדחת פוגעת לרוב באופן קשה יותר באוכלוסייה המבוגרת, וההידרדרות שלה יכולה להביא לנזק נוירולוגי. גם בבית החולים שיבא טופלו ושוחררו בשבוע שעבר שני חולים בני 40 ו-60 מרמת גן וגבעתיים.
ד"ר יבגני קצמן, מומחה לרפואה פנימית ומחלות זיהומיות באיכילוב, מסר: "בכל שנותיי כרופא לא ראיתי כל כך הרבה חולים שמגיעים בסמיכות לאשפוז בגלל המחלה. בדרך אצל צעירים שנדבקים, הם ייסבלו ממחלה ויראלית סטנדרטית לכל היותר. ברוב המקרים, החולים דיווחו על תסמינים קלים יחסית כגון חום או כאבי ראש, אבל לאחר כמה ימים, אם המחלה מחמירה, היא עלולה להוביל לבלבול, לתסמינים נוירולוגיים ולפגיעה קוגניטיבית שמתבטאת למשל בבלבול או בפגיעה ביכולת ההבנה".
מנגד, ד"ר שי רייכר מנהל אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה, אמר לכאן חדשות כי "לא מדובר בהתפרצות". לדבריו, "אין פה שום דבר חריג. בכל שנה יש כמה מקרים של קדחת מערב הנילוס ומספר המקרים השנה לא גבוה באופן יחסי לשנים קודמות. בדרך כלל העונה היא בין יוני לדצמבר, ורוב המקרים מסתיימים בתסמינים קלים בלבד. ההתגוננות מפני היתושות מאוד פשוטה. מדובר ביתושות הבית – כאלה שפעילות בעיקר בלילה. חשוב להרחיק מקורות מים עומדים מהמרפסות ומהגינות מסביב לבית. אפשר כמובן למרוח חומרים דוחי יתושים ולסגור רשתות בחלונות בלילה".
לפני כשבועיים הודיע המשרד להגנת הסביבה כי לכד יתושות הנגועות בקדחת באזור המערבי של מועצה אזורית דרום השרון. מהמשרד נמסר: "לעת עתה לא נלכדו יתושות נגועות בקדחת מערב הנילוס באזור תל אביב. עיריית תל אביב ביצעה סיורים בסמוך לאזורים שבהם מתגוררים החולים, איתרה מספר מוקדים עם מקורות מים עומדים שבהם נמצאו זחלי יתושים, וייבשה אותם". על פי נתוני משרד הבריאות, בשלב זה לא נראית מגמת תחלואה חריגה בקדחת מערב הנילוס בישראל. נתוני התחלואה בעשור האחרון בין החודשים ינואר – יוני:
9 2024 – 7 2023 – 6 2022 – 2 2021 – 5 2020 – 1 2019 – 2 2018 – 15 2017 – 6 2016 – 13 2015 – 4 2014 –
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "תחלואה מקדחת מערב הנילוס מוכרת בארץ שנים רבות ומתרחשת בעיקר בין החודשים יוני לנובמבר. השנה התחלואה החלה מוקדם מהרגיל וככל הנראה נובעת משינויי האקלים בישראל ובעולם, כאשר מזג האוויר הלח במרכז הארץ עשוי להוביל לרבייה ולהתפתחות של יתושים באזור זה. במקרים של תחלואה בקדחת מערב הנילוס מקיים משרד הבריאות חקירה אפידמיולוגית והמידע מועבר למשרד להגנת הסביבה לצורך פעולות מניעה כנגד יתושים. בנוסף, משרדי הבריאות והגנת הסביבה מיידעים את הציבור על אזורים בהם נלכדים יתושים נגועים בנגיף. על מנת לצמצם את החשיפה ליתושים, ממליץ משרד הבריאות להשתמש בתכשירי דוחי יתושים ובאביזרים מתאימים להרחקת יתושים בחדרי המגורים, וכן להפעיל מאווררים במקום השהיה".