פאיז סרחאן, תושב הכפר הדרוזי חורפיש, הממוקם בקו העימות וסובל מאש הטילים והרקטות של חיזבאללה, מתנדב מזה כ-10 חודשים במילואים בגזרה הצפונית, במטרה להגן על ביתו ומשפחתו. אולם, להפתעתו, בעת שהוא ממשיך לשמור על גבולות המדינה, נתלה על בית בנו צו הריסה בטענה לבנייה לא חוקית.
הבנייה הלא חוקית במגזר הדרוזי, ובפרט בחורפיש, הפכה בשנים האחרונות לנושא כאוב ומתוח. הבעיה נעוצה בעובדה שהתוכנית המתאר האחרונה ביישוב אושרה בשנת 1988, ומאז לא נעשו מאמצים משמעותיים להתאימה לגידול האוכלוסייה ולהתפתחות היישוב.
פאיז, הנמצא במילואים קרוב לשנה, הביע תסכול רב מהמצב: "הופתעתי לגלות שתלו על הבית שלנו צו הריסה. זה מה שאני צריך לקבל בתמורה?", אמר בכעס, והוסיף: "ב-1988 הייתה תוכנית המתאר האחרונה ביישוב שלנו. מאז כנראה שלא חושבים בממשלת ישראל המנותקת שהאוכלוסייה מתפתחת ומתרחבת. זה מצער, הופכים אותנו לעבריינים, במקום לטפל במצוקה האמיתית".
המצב הנוכחי משקף את המצוקה הגדולה שבה נמצאים תושבי הכפרים הדרוזיים. חוק קמיניץ, שנחקק במטרה להתמודד עם בנייה לא חוקית, מאפשר למדינה לחלק צווי הריסה ולהטיל קנסות בסכומים גבוהים, אך בפועל אינו נותן מענה למצוקותיהם האמיתיות של התושבים.
הסיפור של פאיז סרחאן הוא דוגמה לכשל מתמשך בניהול המשאב הקרקעי ביישובים הדרוזיים, המובילים למצבי קונפליקט בין התושבים למדינה. כל זאת בזמן שהכפרים, כמו חורפיש, נמצאים בקו העימות וסובלים מאש הטילים והרקטות של חיזבאללה. נותר לקוות שמדיניות התכנון תותאם לצרכים האמיתיים של האוכלוסייה ותספק פתרונות במקום עונשים.