עונת הסתיו מביאה איתה שינויי מזג אוויר, ירידה בטמפרטורות ורוחות קרירות, וכך גם מגבירה את הסיכון למחלות ולחולשה גופנית. זה הזמן לחזק את הגוף ולהתכונן לעונת החורף בעזרת צמחי מרפא. לצמחי מרפא יש יכולת לחזק את מערכת החיסון, להרגיע את הנפש ולהתאים את הגוף לשינויים בעונות השנה.
בכתבה זו אשתף אותכם מספר צמחי מרפא מומלצים לשימוש בעונת הסתיו, אשר יתרמו לבריאות הגוף ולתחושת רוגע ורווחה נפשית.
- 1. אכינצאה – לחיזוק מערכת החיסון
אכינצאה (Echinacea) אחד מצמחי המרפא הפופולריים ביותר לחיזוק מערכת החיסון, במיוחד בעונת הסתיו והחורף. אכינצאה ידועה ביכולתה לעודד את פעילות תאי החיסון ולהגן על הגוף מפני וירוסים וחיידקים.
שימוש באכינצאה בעונת הסתיו יכול לסייע בהפחתת הסיכוי להצטננויות ומחלות חורף, ולחזק את הגוף בהתמודדות עם שינויים במזג האוויר. מומלץ לצרוך את האכינצאה בצורת חליטה או תמצית, במיוחד במצבים של תחושת חולשה או בתחילת תסמיני מחלה.
- 2. ג'ינג'ר (זנגביל) – לחיזוק הגוף והמרצת מחזור הדם
ג'ינג'ר הוא צמח מחמם שמתאים במיוחד לעונת הסתיו, כאשר הגוף זקוק לחימום ולחיזוק מערכת החיסון. הג'ינג'ר עשיר בנוגדי חמצון, והוא מסייע לשיפור מחזור הדם, להפחתת דלקות ולחיזוק מערכת העיכול.
ניתן להוסיף ג'ינג'ר טרי לתה חם עם דבש ולימון, להכין ממנו חליטות, או להוסיף למנות בישול שונות. ג'ינג'ר גם מסייע בהפחתת גזים וכאבי בטן, מה שהופך אותו למומלץ במיוחד בתקופות של שינויי מזג אוויר, המשפיעים על המערכת העיכולית.
- 3. כורכום – נוגד דלקת טבעי
כורכום הוא צמח בעל תכונות נוגדות דלקת חזקות, אשר נחשב למועיל במיוחד לחיזוק מערכת החיסון ולהפחתת דלקות בגוף. הכורכום מכיל את הכורכומין, חומר פעיל בעל השפעות נוגדות חמצון ונוגדות דלקת, שתורם לתמיכה בבריאות המערכת החיסונית ובמערכת העיכול.
בעונת הסתיו, כאשר הגוף פגיע יותר למחלות, הכורכום יכול להיות פתרון טבעי לשיפור ההגנה הפנימית. ניתן לשלב כורכום במנות בישול שונות, או להכין ממנו "חלב זהב" – תערובת של חלב, כורכום, קינמון ודבש שידועה ביכולותיה המחממות והמרגיעות.
- 4. לבנדר – להרגעה ושיפור מצב הרוח
בעונת הסתיו ובתקופה הזו בכלל רבים מאיתנו חווים שינוי במצב הרוח בעקבות הירידה בטמפרטורות והתקצרות שעות האור. הלבנדר (Lavender) הוא צמח מרפא ארומטי שמוכר ביכולתו להרגיע את הנפש ולהפחית מתח וחרדה.
שימוש בלבנדר בצורה של חליטה, שמנים אתריים או כמרכיב באמבט יכול לסייע להרגעת הגוף ולשיפור תחושת הרווחה. הלבנדר גם מסייע לשיפור איכות השינה, מה שהופך אותו למומלץ במיוחד בתקופות של מתח או חוסר מנוחה.
- 5. מרווה – לחיזוק מערכת הנשימה
מרווה (Sage) הוא צמח מחטא שמסייע במיוחד לחיזוק מערכת הנשימה, מה שהופך אותו למועיל במיוחד בעונת הסתיו, שבה אנו נוטים להצטננויות ולבעיות נשימה. המרווה מכילה חומרים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת, המסייעים להפחתת גודש ולהקלה על כאבי גרון.
ניתן להשתמש במרווה כחליטה או לשלב במנות בישול, ולהנות מיכולותיה המרגיעות והמגנות. כמו כן, גרגור חליטת מרווה פושר יכול לסייע בהרגעת כאבי גרון ובהפחתת דלקות. (חשוב לצרוך במינון נמוך כי המרווה עלולה לגרום לעצירות בשל תכונותיה המכווצות).
- 6. שומר – לאיזון מערכת העיכול
שומר (Fennel) הוא צמח מרפא שמתאים מאוד לעונת הסתיו, כאשר רבים חווים תופעות של כבדות או בעיות במערכת העיכול בעקבות שינויי מזג האוויר. השומר מסייע להרגעת מערכת העיכול, להפחתת גזים ונפיחות, ולשיפור תהליך העיכול.
ניתן להכין חליטת שומר לאחר הארוחות כדי להקל על העיכול, או לשלב שומר טרי בסלטים ותבשילים.
לסיכום
עונת הסתיו היא תקופה של מעבר ושינוי, שמביאה איתה אתגרים בריאותיים לגוף ולנפש. שימוש בצמחי מרפא יכול לתרום רבות לחיזוק מערכת החיסון, לשיפור הבריאות הגופנית ולהרגעת הנפש. האכינצאה, הג'ינג'ר, הכורכום, הלבנדר, המרווה והשומר הם צמחים מומלצים במיוחד לעונה זו, אשר תורמים לאיזון הגוף והנפש, ולשמירה על בריאות מיטבית בתקופת המעבר.
הערה: המידע בכתבה זו מתאים לאנשים בריאים ואינו מהווה המלצה רפואית או מבטל ייעוץ רופא. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע לצורך התאמה אישית.
ערין כמאל דקסה
נטורופתית מוסמכת, מנחת הורים ומאמנת מנטלית.
מרצה, יוצרת תוכן ומלווה נשים והורים לגדל ילדים בריאים ורגועים דרך האוכל.